Het blijft me verbazen welke bijzondere situaties er dankzij Ai ontstaan. Begrijp me niet verkeerd, deze technologische vooruitgang is al op vele fronten een enorme aanwinst. Maar als de mogelijkheden eindeloos worden, dan zijn het aantal bizarre scenario’s daar logischerwijs een veelvoud van.
Zo kreeg ik onlangs via de e-mail een aanbod van een marketing bedrijf. Mijn Instagram-pagina bleek namelijk nog veel beter te kunnen. En ja, dat wilden zij maar al te graag voor me gaan regelen. En ja hoor, daar zouden ze dan ook Ai voor inschakelen. Sterker nog, ze zouden de boel zo inrichten dat al mijn berichten voortaan met behulp van Ai gegenereerd zouden worden. Dit stukje slimme software zou getraind worden om precies zo te schrijven als ik dat nu zelf doe.
Ik dacht meteen “stel je voor dat iedereen dat doet?” Dan wordt onze sociale media ineens een digitaal platform waar alleen nog communicatie door software onderling plaatsvindt. De ene Ai tegen de andere. sharen, reposten, liken, commenten, en dat dan weer sharen, reposten… etcetera. Klinkt bizar, maar niet erg sociaal.
Dus de e-mail van het marketingbureau heb ik beantwoord met “Nee, dankjewel”.
Dat laatste had ik niet moeten doen, las ik later. We mogen Ai namelijk niet meer bedanken. Dat blijkt in de vele miljoenen per jaar te lopen. En zo wordt het laatste stukje beleefdheid op het internet ons ook nog afgeleerd.
Wie had dat gedacht
Je mag Chat GPT geen “dankje” zeggen
Wie had dat gedacht
’t kost meer dan tien miljoen per jaar
Wie had dat gedacht
Hoe gaan we Ai dan beleefd uitleggen
Want binnenkort zeggen we ’t niet meer tegen elkaar
Wie had dat gedacht…?
Comments are closed